5 نوع از کالاهای ممنوعه صادراتی و وارداتی
همان طور که می دانید تمامی کشورها قوانین و سیاست های خاصی را برای صادرات و واردات کالاهای مختلف در نظر گرفته اند. در واقع قانونی که برای کالاهای ممنوعه صادراتی در نظر گرفته می شود به این منظور است که بتوان به تقویت صنایع و تولیدات داخلی کمک کرده و با این روش به تثبیت قیمت ها نیز کمک کرد. در خصوص کالاهای ممنوعه وارداتی نیز همین موضوع وجود دارد. زیرا به عقیده مسئولان و سیاست گذاران این حوزه، کالاهایی وجود دارند که تجهیزات و نیروی کافی برای تولید آن ها در داخل کشور وجود دارد بنابراین وارد کردن مشابه آن ها به داخل کشور نه تنها سبب خروج ارز از کشور خواهد شد بلکه سبب می شود تا کارخانجات و تولیدی ها بسته شده و نیروهای کار مانند کارگران، صنعتگران و هنرمندان و … از کار بیکار شوند. ما در این مطلب از سایت بابیروش ضمن بررسی 5 نمونه از کالاهایی که صادرات و واردات آن ها ممنوع است به این موضوع نیز اشاره خواهیم کرد که به عنوان مثال در خصوص صادرات کالا به امارات بهتر است چه نکاتی را در این خصوص مدنظر داشته باشید.
کالاهای ممنوعه صادراتی از ایران کدامند؟
بسیاری از تاجران و بازارگانانی که در زمینه تجارت و صادرات و واردات کالا فعالیت می کنند با مصوبه های جدید دولت در این زمینه آشنایی دارند و می دانند که صادرات چه کالاهایی ممنوع است. اما ممکن از برخی از کشاورزان و تولیدکنندگان و … در این مورد اطلاعات چندانی نداشته و مایل باشند تا برای کالاها و محصولات خود در بیرون از مرزهای ایران خریدار و بازاری بیابند. در اینجا لازم است به این نکته اشاره کنیم که صادرات برخی کالاها به طورکل در هر زمانی ممنوع است ولی برای برخی از کالاها ممکن است بازه زمانی مشخصی از طرف دولت در نظر گرفته شود. در ادامه به معرفی 5 دسته از کالاهای ممنوع صادراتی خواهیم پرداخت.
معرفی کالاهای ممنوعه صادراتی
گروه اول: در این گروه کالاهایی قرار دارند که بر اساس قوانین ایران و یا بنابر شرع مقدس اسلام صادرات آن ها به طورکل ممنوع است. به عنوان مثال کالاهایی مانند مواد مخدر، مشروبات الکلی، مواد محترقه و … که با شئونات و فرهنگ ملی ما در تضاد است، کالاهای ممنوع صادراتی به شمار می آیند.
گروه دوم: در این دسته کالاهایی قرار می گیرند که ممنوعیت صادرات آن ها بر اساس مصالح خاصی لحاظ شده است. به عنوان مثال ممکن است کشور در شرایطی قرار داشته باشد که به آن ها نیاز ضروری داشته باشد و یا به دلیل جلوگیری از افزایش قیمت در سطح کشور از صادرات آن به سایر کشورها جلوگیری شود.
گروه سوم: محصولات خام جزو کالاهای ممنوع صادراتی به شمار می آیند. برخی از کشورها محصول خامی را از کشوری دیگر خریداری کرده و پس از آن که روی این محصول فراوری خاصی را انجام می دهند، آن را دوباره به کشور اولیه با قیمتی چند برابر می فروشند که این امر می تواند ضررهای اقتصادی را برای کشور مبدا به همراه داشته باشد.
گروه چهارم: بسیاری از کالاهای ممنوع صادراتی در این دسته قرار می گیرند. این کالاها و یا محصولات شامل انواع گونههای گیاهی و حیوانی و … می شوند. زیرا صادرات ان ها می تواند سبب آسیب به منابع طبیعی کشور شود.
گروه پنجم: در این دسته کالاها و محصولاتی قرار می گیرند که صادرات آن ها را نمی توان به وسیله تجار و بازرگانان مختلف انجام داد و لازم است صادرات این کالاها تنها توسط تولیدکنندگان آن کالا انجام شود تا بتوان از بازگشت ارز به کشور مطمئن شده و از ارزان فروشی جلوگیری به عمل آورد.
در بخش بعدی به معرفی 5 دسته از کالاهای ممنوع وارداتی خواهیم پرداخت. اما پیش از آن لازم است به این موضوع بپردازیم که در حال حاضر کشور ما در زمینه صادرات کالا به کشورهای دیگر بخصوص کشورهای منطقه فعالیت دارد. به عنوان مثال کشور امارات یکی از مقاصد فروش و ارسال کالا و محصولات ایرانی به شمار می آید. اما همان طور که پیشتر اشاره کردیم صدور برخی از کالاها به این کشور به طورکل ممنوع و صادرات بعضی از کالاها نیز ممکن است به صورت دوره ای به این کشور ممنوع باشد.
کالاهای ممنوعه وارداتی به ایران کدامند؟
همان طور که می دانید پیشرفت اقتصاد یک کشور زمانی رخ می دهد که بتواند با سایر کشورها مراوده و تعاملات اقتصادی داشته باشد. برخی از این تعاملات شامل صادرات و واردات می شود. اما طبق قوانین کشور همان طور که از صادرات برخی کالاها جلوگیری به عمل می آید، برای واردات برخی از کالاها به داخل کشور ممنوعیت هایی در نظر گرفته شده است. در ادامه ما به 5 دسته از کالاهای ممنوع وارداتی اشاره خواهیم کرد.
گروه اول: در این دسته کالاهایی قرار دارند که واردات آن ها با توجه به قوانین ایران و شرع اسلام ممنوع است. همان طور که در خصوص برخی از کالاها برای صادرات این ممنوعیت وجود داشت، برای واردات نیز از ورود این کالاها جلوگیری خواهد شد. به عنوان مثال گوشت خوک، مشروبات الکلی و آب جوی غیر اسلامی و… جزء این دسته از کالاها به شمار می آیند.
دسته دوم: در این دسته کالاها و تولیداتی از قبیل تسلیحات نظامی قرار می گیرند. انواع اسلحه، باروت، فشنگ، چاشنی و سایر مهمات جنگی از هر کشوری به ایران توسط تجار و بازرگانان ممنوع است زیرا باعث سلب آرامش مردم خواهد شد. علاوه بر این واردات دستگاه های مختلف برای عکاسی یا فیلمبرداری هوایی نیز ممنوع است مگر آن که این امر با نظارت و موافقت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح صورت پذیرد.
دسته سوم: این دسته از کالاهای ممنوع وارداتی شامل انواع روان گردان، مواد مخدر و همچنین مواد اولیه ای می شود که برای ساخت روان گردان ها مورد استفاده قرار می گیرد. چنانچه این امر تحت نظارت و با موافقت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت گیرد بلامانع خواهد بود.
دسته چهارم: واردات انواع فایل های صوتی و تصویری و همچنین انواع کتاب، مجله، روزنامه و … که با تشخیص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر خلاف شئونات اسلامی و عرف جامعه باشد جزو کالاهای ممنوع وارداتی به شمار می آید.
دسته پنجم: در این گروه کالاهایی همچون اسکناس های خارجی، تمبرها و برچسب های تقلبی خارجی و همچنین بلیط های قرعه کشی قرار می گیرند. این دسته از کالاها به دلیل آن که می توانند منجر به فریب خریدار شوند وارداتشان ممنوع است.
در پایان لازم است به این موضوع اشاره کنیم که صادرات و واردات کالاهایی که به هر صورت با قوانین ایران منافات داشته باشد و یا اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار دهد، ممنوع است.